Ana Sayfa / HABER / F(ull) Type

F(ull) Type

 Jaguar, Paris 2012 Otomobil Fuarı’nda gözler önüne serdiği yeni F Type ile 75 yıllık spor otomobil tarihine gönderme yapıyor.

Yeni F Type iki kişilik, üstü açık bir spor otomobil.

F Type, F Type S ve F Type V8 S olarak üç farklı versiyon gün yüzüne çıkıyor. 340 ila 380 Hp güç üreten 3.0 litrelik V6 motor F Type ve F Type S’de yer alıyor .  F Type V8 S ise 495 Hp’lik 625 Nm. Torklu 5 litre V8 motor ile donatılmış. 340 beygirlik motorun araca 4,9 saniyede 100 Km/h hıza ulaşma imkanı verdiğini düşünürsek, 5 litrelik V8 motor için pembe hayaller kurmaya devam edilebilir.

jaguar f type 2013 S ve V8 S modellerinde kullanılan yeni aktif egzoz sistemi 3000 d/d’dan sonra egzost valflerini açık tutarak korkutucu nefes kesilmelerini ve olası güç kayıplarını engelliyor. Quickshift transmisyonla ise çok zevkli sürüş hissi hedeflenmiş. Bu sistem sekiz kademeli.

Otomobilin modern spor görünümüne katkıda bulunan arka kanat 120 kg. yaklaşan bir güç ile otomobili stabil tutmaya yardımcı olmakta. Bu aracın arkadan çeker olduğunu hatırlatmakta fayda var. Klasik çizgileri andıran arka tasarım, led arka ışık grub sayesinde göz alıcı bir tasarıma sahip. Sürücü odaklı sportif performans, 1+1 tasarımlı asimetrik kabin ve kontrollerle her an anımsatılmış. Ergonomik dizayna savaş uçakları esin vermiş. Buna “joystick” şekli verilmiş vites kolu da eşlik ediyor.

 Monokok aluminyum yapı F Type’ı, ağırlık azaltılması ve sağlam altyapı hedeflerine ulaştırmış. Jaguar bu otomobilde ağırlık konusuna hastalık derecesinde takıntılı yaklaşmış. 2 kilogramlık kazanımlar dahi hesaplanmış. Ön cam, soğutma ve ateşleme sistemleri dahi ağırlıktan tasarruf için elden geçirilmiş. Böylece otomobilin toplam ağırlığı 1597 kiloda kalmış.

Motorlarda ise Bosch tarafından geliştirilen yazılım kullanılmakta. Turbo beslemeli motorlarda kullanılan zaman ayarlı valfler silindir başına 4 adet olarak yerleştirilmiş. 340 beygirlik motor otomobili yaklaşık 260 km/h hıza ulaştırıyor. 495 Hp.lik V8 motorlu versiyonun son hızı ise 299 km/h olarak verilmekte. Bu hızlara ulaşmak adına motorda yapılan detay çalışmalar işe yaramış gibi gözüküyor. Örnek olarak hava girişin soğutmasına yönelik yapılan sistemsel geliştirmeleri gösterebiliriz.

jaguar f type rear Quickshift adının hakkını vererek vites geçişlerini çabuklaştırıyor. Jaguar bu noktada teknolojisini konuşturmuş. Elektronik sistem yol ve sürüş şartlarını algılayarak 25 farklı senaryodan birini kullanmayı seçiyor. Sistem pedal hareketlerini, virajda uygulanan gücü, hızlanmayı ve benzeri verileri analiz ederek daha agresif ya da makul vites oranları ayarlıyor.

Jaguar göze hoş gelen spor otomobil yaratım geleneğine, teknolojiyi adapte ederek yollarda kendisine baktıracak bir efsane adayı otomobil daha üretmeyi başarmış.

Ali Burçin Titizel

 

İlginizi Çekebilir

Citroen ve MediaMarkt’tan iş birliği

Citroen, MediaMarkt ile yeni bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 0 emisyon değerine sahip, tamamen

%d blogcu bunu beğendi: