Ana Sayfa / HABER / Araç Muayenesi ile ilgili net cevaplar:

Araç Muayenesi ile ilgili net cevaplar:

2014-TUVTURK-Arac-MuayeneTÜVTÜRK’e Periyodik Araç Muayenesi ile ilgili en çok sorulan 10 soruya TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan’ın net cevapaları:

1- Randevu için ücret istendiğini duydum, bu doğru mu ? Randevuyu nereden alabilirim?

* Randevunun ücretli olduğu bilgisi kesinlikle yanlıştır. Internet aramalarında çıkan bazı aracılar randevu alma işini bir hizmet gibi vermektedir. Oysaki TÜVTÜRK’ün www.tuvturk.com.tr internet sitesinden veya müşteri hizmetleri 0 850 222 88 88 numaralı telefonundan ücretsiz randevu alınabilmektedir.

2- Aracımı ben değil de bir yakınım veya tanıdığım muayeneye getirebilir mi?

* Evet ancak bu konuda bazı sınırlar var. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 19.12.2011 tarihli 2011/KUGM-17 /ARAÇ MUAYENE sayılı Genelge ile araçların muayene istasyonlarına getirilmesine ilişkin düzenlemelere göre, bir kişi bir ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığı sadece bir aracı getirebilmektedir. Şirket araçlarının durumu ve diğer detaylar ile ilgili bilgileri www.tuvturk.com.tr internet sitesinden alabilirsiniz.

3- Muayenede tespit edilen basit kusurlar, hemen istasyonda tamir edilebilir nitelikte, bunu orada yapsak olmaz mı?

* Maalesef mümkün değildir. Bağımsız ve tarafsız bir muayene kurumu olarak tabi olduğumuz uluslararası ISO 17020 Akreditasyon standardına göre, istasyonlarımız dahilinde araçların tamir, bakım faaliyetlerinde bulunulması mümkün değildir. İstasyonlarımızda yedek parça satışı da yasaktır. Muayeneden geçemeyen araç sahipleri, eksiklerini TÜVTÜRK dışında herhangi bir yerde giderdikten sonra muayene tekrarına gelebilmektedir.

4- Geçen yıl aracım muayeneden geçti, aynı araç bu sene kaldı. Neden?
* T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kusurlar tablosu belirli dönemlerde, güncellenmektedir. Bu sebeple geçen muayenede aracınızda kusur karşılığı olmayan durumlar bu sene kusur olarak görülebilmektedir.

5- Çelik jant muayeneden kalıyormuş, Doğru mu?

* Yanlış. Araç muayenesi sırasında, araçların jantlarının çelik ya da alaşım olduğuna bakılmamaktadır. Araç üzerinde bulunan jantların araçla uygunluğu kontrol edilmektedir. Jant ölçüleri araca uygunsa aracın muayenesi onaylanır.

6- Araçların üzerinde yazı veya görselin olması, muayeneden kalmaya neden oluyormuş, doğru mu?

Yanlış. Logo ruhsata kayıtlı değilse araç muayenesi hafif kusurla sonuçlanır. Logo’nun tescil belgesine işletilmesi araç sahibinin istasyona başvurması halinde yapılır ancak yönetmeliğe aykırı olan logoların tespiti yapılmamaktadır.

7- Farklı lastik markaları nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?

* Yanlış. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında lastiklerin diş derinliği kontrol edilir. Dört tekerlekten daha az araçların lastik diş derinliği en az 1 mm, dört veya daha fazla tekerlekli araçların lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır. Bunun dışında lastiklerin durumu kontrol edilir, lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak aşınma var ise ağır kusur olarak muayene raporu tutulur. Aynı aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kulllanıldığının tespiti halinde de araca ağır kusur verilir.

8- Aracımda bazı değişiklikler yaptım. Benim aracım muayeneden geçer mi?

* Araçta yapılan değişiklikler AİTM (Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği) kapsamında bir tadilatsa buna uygun olarak tadilatının yapılması gerekmektedir. TSE onaylı geçerli bir tadilat projesi ile gelmeyen araçların muayenesi ağır kusurla sonuçlanır. Koltuk kılıfının eskimesinden dolayı değiştirilmesi, periyodik bakım sırasında buji,balata gibi parçaların değişimi, aracın teknik özelliğini değiştirmeyen yedek parça değişimleri tadilat değildir.

9- Araçtaki koltuk sayısı ile tescil belgesinde koltuk sayısı farklı olması nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?

* Doğru. Tescil belgesinde yazan koltuk sayısının, araçta da aynı sayıda olması gerekir. Aksi takdirde muayene ağır kusurlu olarak sonuçlanır.

10- Ruhsat üzerinde kazıntı / silinti/ düzeltme nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?

* Doğru. Araç muayene ile ilgili yönetmeliğe göre ruhsatlarda üzerinde silinti/kazıntı / düzeltme var ise muayene ağır kusurlu olarak sonuçlanır.. Eğer ruhsatta bilgi değişikliği yapılacaksa, Tescil Şube’den aracın ruhsatı değiştirilerek bu işlem yapılmalıdır.

Basın bülteninden derlenmiştir.

İlginizi Çekebilir

Yeni Nesil Toyota C-HR Hybrid satışa sunuldu

Toyota’nın Sakarya’daki fabrikasında üretilen, yeni Toyota C-HR Hybrid, cesur tarzını ikinci jenerasyonda daha da ileriye

%d blogcu bunu beğendi: