Elektrikli motoru sayesinde çevreci taksileri artık İstanbul yollarında görmek mümkün. Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen elektrikli taksi Derindere Motorlu Araçlar (DMA) tarafından İstanbul’luların hizmetine sunuldu.
Elektrik motoru sayesinde hem çevreyi koruyan, hem de sunduğu konfor ile büyük ilgi gören DMA Taksi, taksiciler için oldukça ekonomik bir seçenek olarak gösteriliyor. İstanbul’daki tüm taksilerin elektrikli olması halinde yılda 1 milyar TL’lik yakıt tasarrufu sağlanabileceğini belirten DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, DMA Taksi’nin Türkiye’deki elektrikli araç kullanım oranının artmasına da katkı sağlayacağını söyledi.
Dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sağlayacağı belirtilen DMA Taksi, bakım ihtiyacını da neredeyse ortadan kaldırıyor.
Elektrikli araçların yaygınlaşması için gerekli teşvikler verilmeli
DMA Taksi’nin, dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sunduğuna dikkat çeken Önder Yol şöyle konuştu: “Sadece İstanbul’da yaklaşık 20 bin taksinin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Önder Yol, bu taksilerin tamamının elektrikli olması halinde yılda yaklaşık 1 milyar TL’lik yakıt tasarrufu sağlanabileceğine dikkat çekti. Dünyanın gittiği yoldan gitmemiz gerektiğini söyleyen Önder Yol, “Elektrikli araç kullanımının her alanda yaygınlaştırılması için gerekli teşvikleri verilmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Biz DMA olarak dünyanın geleceği olan elektrikli araç ve yan sanayinin ülkemizde oluşmasına, gelişmesine ve büyümesine önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’nin geleceğine yön verecek olan bu girişimin hızla yaygınlaşması için daha çok desteğe ihtiyacımız var. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman artık Türkiye’nin de bu konuda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Mesela Almanya 2020’de 1 milyon, Çin ise 4 milyon elektrikli araç kullanımını hedefliyor.
İngiltere bu konuda öncülük ediyor
İngiltere’de 2020 sonrası elektrikli olmayan araçların şehir merkezine 50 kilometre mesafeden fazla yaklaşamayacakları söyleniyor. Öte yandan yine İngiltere’de 2018’den itibaren sadece elektrikli motora sahip taksiler çalışma ruhsatı alabilecekler. İskandinav ülkeleri de bu sektördeki tüm vergileri sıfırladığı gibi üretilen elektrikli araç başına 10 bin Euro da destek sağlıyor. Biz ülkedeki elektrikli araç üretiminin geleceği için önemli bir adım attık. DMA Taksi de bu yolun önemli kilometre taşlarından birini temsil ediyor. DMA Elektrikli taksilerin kullanımı arttıkça ülkenin bu alandaki bilincinin de doğru orantılı bir biçimde artacağını öngörüyoruz.”